Follow Us On

política de Cookies

EN ELS MITJANS

Han Nefkens dóna a Barcelona una obra de Lawrence Weiner – La Vanguardia 12/3/2014

Han Nefkens dóna a Barcelona una obra de Lawrence Weiner

Es tracta d’una escultura sobre la tolerància al mercat de Santa Caterina

TERESA SESÉ, Barcelona

Han Nefkens (Rotterdam, 1954) pertany al reduïdíssim grup de col·leccionistes que entenen l’art no com un objecte passiu de contemplació, sinó com un siste- ma de pensament que val la pe- na compartir amb els altres. Lawrence Weiner (Nova York, 1942), per la seva part, és un artis- ta-poeta que transforma les pa- raules en escultures que parlen. Fruit de la trobada entre l’un i l’altre, fa poc més d’un any es plantava al mercat de Santa Cate- rina Per sempre i un dia, una es- cultura-banc en la qual es llegeix: “Posat al mateix lloc tal com és”. Una bonica i enigmàtica invitació a reflexionar sobre l’exclusió, amb la qual el pioner de l’art conceptual donava resposta a la invitació de la Fundació ArtAids, creada pel també es- criptor i mecenes holandès, per lluitar contra la sida.

L’estada de l’escultura de Wei- ner a la plaça Joan Capri, a l’interior del mercat, estava previst que fos d’un any, però finalment s’hi queda definitivament grà- cies a la donació que ha fet Nefkens a Barcelona. “Les obres de Lawrence Weiner són poesia fe- ta art. És difícil explicar exacta- ment el que vol transmetre, però com tot art i tota poesia és qües- tió d’obrir el cor i sentir. I això exactament és el que ArtAids ha volgut aconseguir col·locant aquesta obra aquí al mercat de Santa Caterina, que la gent que passi per aquest espai obri el seu cor i senti l’obra. Que ens obrin el seu cor a les persones que vi- vim amb el VIH, que ens accep- tin tal com som i no ens excloguin”, va desitjar Nefkens a l’acte de donació, celebrat ahir al migdia i en el qual el tinent d’alcalde Jaume Ciurana va rebre simbòlicament el regal en nom de la ciutat.

Pel mecenes, l’obra de Weiner “no només fa referència al VIH, sinó que va més enllà i vol transmetre la idea de la convivència en comú. Per molt diferents que siguem els uns dels altres, tots formem part del mateix món, som part de la mateixa família humana. És un símbol de tolerància i el que volem compartir amb la ciutat de Barcelona, que ens va rebre amb els braços oberts d’ençà que ArtAids s’hi va instal·lar el 2008”. L’obra ha rebut el suport de la Fundació Banc Sabadell.