Follow Us On

política de Cookies

Projectes

SpainGABRIEL MASCARO – EBB & FLOW

SpainGABRIEL MASCARO – EBB & FLOW

22 June, 2012

MACBA, BARCELONA: 30/05 – 04/06  2012

MARCO, VIGO:  05/06 – 24/06  2012

LA  CASA ENCENDIDA, MADRID : 03/07 – 31/07  2012

Sinopsi

Rodrigo és un jove sord de Recife, al nord-est del Brasil. Quan la seva dona l’abandona, s’ha d’enfrontar al repte d’educar ell tot sol la seva filla de quatre anys. Rodrigo viu amb la seva mare i treballa instal·lant ràdios per a cotxe en un petit concessionari als afores de la ciutat. Malgrat la seva sordesa, el so aconsegueix penetrar dins la seva vida i aprofitarà les vibracions, les sent i deixa que el seu ritme corri per les seves venes.

Text de l’artista

Quan la fundació ArtAids em va proposar el repte de trobar una manera per incorporar la meva investigació artística al debat sobre el VIH i la sida, la primera idea que se’m va acudir va ser la de tractar d’establir una representació de la realitat que sovint es perd en l’imaginari de les campanyes de prevenció. Volia explorar aspectes de la vida quotidiana, la “normalitat”, la indiferència, les anades i les vingudes, allò banal. D’aquesta manera, la pel·lícula no tracta sobre el virus del VIH des de la perspectiva de la patologia, sinó que revela una experiència sensorial, corporal i emocional que interactua amb la gent, el temps i l’espai.

La pel·lícula té un enfocament experimental i incorpora tècniques híbrides que barregen “realitat”/documental amb narració/ficció. La tria estètica de rodar amb càmera fixa i prolongar els enquadraments té la intenció de transmetre les experiències sensorials de Rodrigo, que va ser escollit com a personatge principal amb l’objectiu de teixir una xarxa de vibracions sonores, sorolls, silencis, dubtes i ambigüitats.

La quotidianitat de Rodrigo serveix de laboratori per a les petites accions en les quals observem el cos en moviment, que representa gestos únics en el temps. El seu cos és fort i fràgil alhora. Ens sedueix subtilment, ens convida a apropar-nos-hi, a dibuixar els fonemes i els ideogrames en l’aire, desplaçant els sentits i interrompent el silenci.

Les accions quotidianes de Rodrigo ens indueixen a un viatge compost per les experiències comunes en les quals incomunicació i diversitat es reforcen a través de la seva alteritat. A través de les mirades al món de Rodrigo que recull la pel·lícula, s’estableixen relacions entre les múltiples i fluïdes identitats de la seva personalitat i les diferents capes que travessa el seu ésser durant el seu viatge.

Gabriel Mascaro