Follow Us On

política de Cookies

EN ELS MITJANS

YOU ARE NOT ALONE – FUNDACIÓ JOAN MIRÓ

182 Art in America Noviembre 2011

BARCELONA

YOU ARE NOT ALONE

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ

You Are Not Alone (No estàs sol) és una exposició conjunta organitzada per ArtAids, una fundació privada que convida destacats artistes internacionals a treballar amb el tema de la sida. A Barcelona, la mostra va constar del treball de 15 artistes (la majoria establerts a Europa) i va incloure 9 encàrrecs nous de notable aportació de diversos artistes: Elmgreen & Dragset, Deimantas Narkevičius, la jove artista xilena Lorena Zilleruelo, Latifa Echakhch, del Marroc, i l’anglès Matthew Darbyshire. Cobrint tota la planta baixa de l’ala oest del museu, l’exposició vol despertar la consciència sobre la discriminació a la qual s’enfronten els malalts de sida avui dia.

En un dels primers espais, trobem la instal·lació d’Elmgreen & Dragset, una paret blanca d’uns 3 per 1,25 m amb un enlluernador rètol de neó on s’hi llegeix “AIDS Is Good Business for Some” (La sida és un bon negoci per a alguns), que aporta llum a la peça New Blood (Sang nova), de 2011, com la primera, i que és una rèplica de resina i marbre d’uns 2 metres del Faune Barberini connectat a una bossa intravenosa mig plena de sang. La instal·lació, com un hospital, acusa, sense cap mena de dubte, la indústria farmacèutica d’usar l’epidèmia de la sida per comercialitzar medicaments a preus molt elevats.

La projecció de 21 minuts de Zilleruelo Pasos (2011) documenta la vida diària d’una jove xilena seropositiva. La càmera segueix la seva rutina diària: des de les classes de tango a les tardes fins als passeigs nocturns per la platja. Sense ser melodramàtica i a una certa distància, la veu en off de la protagonista ens explica la seva trobada amb l’home de qui després contrauria el virus mortal. Res d’espectacular, però profundament commovedora; la narració evoluciona d’una història d’amor a una tragèdia.

Tot i només tractar de manera indirecta el tema de la sida, la projecció de Narkevičius, Restricted Sensation (Sensació restringida, 2011), és una excel·lent producció que narra la història d’un director de teatre que és empresonat a la Unió Soviètica per la seva homosexualitat. En una seqüència que recorda una novel·la de Kafka, un policia carrega sobre el protagonista enmig de la nit, acusant-lo, sense proves ni esperança de judici, per la seva orientació sexual. Encara que es tracta d’una història de ficció, la història es basa en la investigació de l’artista lituà sobre el predomini de l’homofòbia durant l’època soviètica, una situació que avui dia encara persisteix en molts països de l’Europa de l’Est.

[You Are Not Alone es pot visitar al MARCO de Vigo, Espanya, fins al 22 de gener de 2012.]

David Ulrichs

Peu de la fotografia:

Deimantas Narkevičius: Restricted Sensation, 2011, vídeo en HD, 45 minuts; a You Are Not Alone, a la Fundació Joan Miró