Follow Us On

política de Cookies

EN ELS MITJANS

ARTE CON PROFILAXIS – LA VOZ DE GALICIA

La Voz de Galicia 22/10/2011

Art amb profilaxi

El MARCO presenta una exposició que aporta 18 mirades sobre la sida

Després de l’èxit de la mostra de Martin Creed, que va inundar de globus blaus la planta baixa del Museo de Arte Contemporánea de Vigo, el MARCO ha retirat el làtex per col·locar en el mateix espai una mostra que també té característiques profilàctiques. L’exposició col·lectiva You Are Not Alone reuneix un total de 35 obres de 18 artistes contemporanis d’arreu del món (8 d’elles encarregades específicament per a aquesta mostra) i ofereix una mirada innovadora sobre les causes, les conseqüències i el context actual del VIH/sida, així com sobre les formes per combatre’l.

A la presentació, el director del MARCO, Iñaki Martínez, va expressar el seu convenciment que l’art pot ajudar a canviar el món, “o al menys, a ser millors persones”. L’exposició ha estat coproduïda per la Fundació ArtAids, la Fundació Joan Miró (on es va clausurar el 18 de setembre) i el MARCO.

Mecenes seropositiu

La inauguració va comptar amb la presència de Han Nefkens, president de la Fundació ArtAids, col·leccionista i mecenes que duu a terme una notable labor com a promotor de projectes artístics amb una clara funció social, especialment pel que fa a la lluita contra el VIH/sida. El neerlandès, que ja va col·laborar amb el MARCO el 2006 cedint per a la seva exposició part de la seva col·lecció personal, va indicar que la seva fundació es dedica a lluitar contra l’estigma de la sida, “i com a seropositiu, sé el que és; és dur i pot ser, a més, molt perillós, ja que hi ha un 30 % d’afectats que viuen sense saber-ho i sense voler-ho saber, perquè no volen fer-se la prova per por de l’exclusió social”, va dir. Nefkens va afegir que creu “en el poder de l’art, que comunica idees i sentiments” i, sobre la malaltia, va manifestar que tot i que s’ha tornat invisible, exposicions com aquesta contribueixen a fer-hi pensar.

Visions molt diferents

Hilde Teerlinck i Irene Aristizábal es van ocupar del comissariat. Segons va indicar la primera, els artistes convidats es van involucrar amb intensitat en aquest projecte submergint-s’hi per saber més del tema, endinsant-se en un procés d’investigació i de recerca que va durar any i mig. D’allà, en van sortir propostes i visions molt diferents depenent del lloc del món on cada creador va posar el seu focus.

La mostra, que serà a Vigo fins al 22 de gener, compta amb el patrocini principal de la Fundació Banc Sabadell, que per primera vegada col·labora amb una acció cultural a Galícia, gest que el director de la fundació, Miquel Molins, va assegurar que es repetiria en el futur. El responsable del museu li va prendre literalment la paraula, ja que, com va recordar, “estem en un moment en què les institucions públiques necessitem el suport d’entitats privades”.

Peu de foto:

La comissària Hilde Teerlinck i el mecenes Han Nefkens, davant l’obra d’Otto Berchem.