Follow Us On

política de Cookies

EN ELS MITJANS

El MARCO de Vigo alza la voz contra el estigma del sida con “You Are not Alone”

Faro de Vigo 22/10/2011

El MARCO de Vigo aixeca la veu contra l’estigma de la sida amb You Are Not Alone

La Fundació ArtAids mostra la mirada de 18 artistes internacionals sobre aquesta malaltia

ÁGATHA DE SANTOS – VIGO El Museo de Arte Contemporánea de Vigo (MARCO) va emprendre ahir la seva particular batalla contra l’estigma de la sida amb You Are Not Alone (No estàs sol), una exposició col·lectiva comissariada per Hilde Teerlincks i Irene Aristizábal que convida a reflexionar sobre l’exclusió social que pateixen aquests malalts a través de la mirada de 18 artistes internacionals que habitualment no aborden el tema de la sida en els seus treballs. Coproduïda pel MARCO, la Fundació ArtAids i la Fundació Joan Miró i patrocinada pel Banc Sabadell, You Are Not Alone pretén que el visitant reaccioni davant la sida i davant la pròpia exposició i contribuir a la percepció que la societat té sobre la malaltia. “L’art comunica idees i sentiments, també al voltant del virus. Ho hem vist en altres exposicions. La gent es pregunta: què em vol dir l’artista?, què té a veure aquesta obra amb la sida? I això és el que pretén la fundació”, va explicar ahir el seu president, l’escriptor, col·leccionista i mecenes neerlandès Han Nefkens, per a qui aquesta és la seva segona col·laboració amb el MARCO, que el 2006 va mostrar una selecció de la seva col·lecció personal a l’exposició titulada The Suspended Moment. El president d’ArtAids, que col·labora en la investigació de la vacuna a Espanya i desenvolupa un projecte d’assistència a malalts a Tailàndia, també va recordar que milions de persones en el món encara no tenen accés als tractaments de la sida, cosa que va qualificar d’“inacceptable”.

Cada artista aporta una visió diferent sobre la malaltia de la sida, sobre les seves causes i les seves conseqüències i sobre el context actual del virus, però segons la comissària Hilde Teerlincks tots aborden qüestions com l’estigma i la mort. “La mostra, a més, ret homenatge a l’artista Pepe Espaliú, que va morir de sida als anys noranta, a través dels seus vídeos, que creiem que era just que fossin aquí”, va dir.

A banda d’Espaliú, els artistes que firmen les 35 peces de You Are Not Alone, que es podrà visitar fins al 22 de gener de 2012, són Otto Berchem, Matthew Darbyshire, Latifa Echakhch, Elmgreen & Dragset, Leandro Erlich, David Goldblatt, Juul Hondius, Sutee Kunavichayanont, Deimantas Narkevičius, Shirin Neshat, Lucy + Jorge Orta, Christodoulos Panayiotou, Araya Rasdjarmrearnsook, Shirana Shahbazi, Danh Vo, Lawrence Weiner i Lorena Zilleruelo.

Peu de foto:

Han Nefkens (1r, dreta) mostra una obra a l’alcalde de Vigo, Abel Caballero, acompanyat pel director de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins, i el director del MARCO, Iñaki Martínez Antelo. // J. de Arcos