Follow Us On

política de Cookies

NEWS

Gabriel Mascaro guanyador de la Beca 2011 de la Fundació ArtAids per a la producció audiovisual

La Fundació ArtAids té el plaer d’anunciar que Gabriel Mascaro ha estat seleccionat per a la Beca 2011 per a la producció audiovisual de la Fundació ArtAids.

La Beca d’ArtAids per a la producció audiovisual és un projecte anual pel qual s’encarrega la producció d’un vídeo artístic que tracti el tema del VIH/sida o els problemes que en deriven d’una manera innovadora. Per a l’edició del 2011 prestigiosos curadors de diversos països van ser consultats perquè suggerissin artistes i realitzadors audiovisuals que trobessin interessants i elegibles per a aquesta beca, amb prioritat per als països d’Àfrica i Amèrica Llatina. La primera selecció incloïa 80 artistes; la final, 10. El gener del 2011 es va demanar a tres candidats —Caroline Kamya (realitzadora d’Uganda), Gabriel Mascaro (realitzador brasiler) i Musa Nxumalo (fotògraf sud-africà)— que enviessin una proposta.

Tot i que les tres eren de gran interès, el jurat es va decantar unànimement per la proposta de Mascaro, que du per títol provisional Silent Dancer. Aquest creatiu film documental segueix el dia a dia de Rodrigo, un home sord de Recife, al nord-est del Brasil, que és seropositiu. El film explora les dificultats a què ha de fer front Marcio a causa de les barreres comunicatives que hi ha entre les persones sordes i les que tenen capacitat auditiva, i els conflictes emocionals que impregnen el seu desig i la seva vulnerabilitat, destapant tota una xarxa de complexitats emocionals i subjectives relacionades amb el virus.

Basant-se en les qualitats professionals i cinematogràfiques desenvolupades en els seus treballs anteriors, el jurat creu fermament que el documental que construirà Mascaro presentarà una història convincent a través d’un discurs visual potent que aproparà el públic a una nova percepció de les complexitats socials i emocionals relacionades amb el virus del VIH.

Per a aquesta edició, el jurat estava format per Han Nefkens, fundador de la Fundació ArtAids i col·leccionista d’art (Barcelona, Espanya), Hilde Teerlink, directora del museu FRAC Nord-Pas de Calais (Dunkerque, França), Gerardo Peral, coordinador de la Fundació ArtAids Barcelona (Barcelona, Espanya), Rob van de Ven i Corinne Groot, curadors independents i editors de Zapp Magazine (Amsterdam, Holanda), i Bianca Stigter, escriptora, crítica de cinema i editora de NRC (Handelsblad, Holanda).

El film estarà enllestit l’abril del 2012 i serà presentat en diversos actes d’arreu del món. El calendari de les projeccions es concretarà properament.