Follow Us On

política de Cookies

‘Mirant des de fora’

‘Mirant des de fora’

Inauguració: 1 de desembre de 2009 a les 19.30h

Exposició: de l’1 al 31 de desembre

Comissari: Miquel Bardagil

Espais: Casa Àsia, Jardins Palau Robert, Nivell Zero Fundació Suñol, La Casa Elizalde, CCCB, MACBA, Palau de la Virreina, Art Santa Mònica, Hospital del Mar, Espai Ubú

Artistes: Francesc Abad, Ignasi Aballí, Iñaki Álvarez, Roger Bernat, Jordi Canudas, Biel Capllonch, Pep Dardanyà, Alícia Framis, Núria Güell, Jean-Charles Hue, Cova Macías, Anna Marín, Josep-Maria Martín, Marina Núñez, Antonio Ortega, Santiago Ortiz, Javier Peñafiel, L. A. Raeven, Job Ramos, Erich Weiss.

La fundació ArtAids presenta ‘Mirant des de fora’. Una exposició en què hi participen vint artistes de Barcelona, o amb una vinculació molt especial, a deu espais expositius de la ciutat. L’objectiu del projecte és el de conscienciar de la necessitat de la prevenció i reflexiona sobre les sensacions que experimenten les persones que viuen amb VIH a més d’obtenir finançament pel projecte dels Doctors Clotet i Gatell dedicat a la recerca d’una vacuna (terapèutica i preventiva) a través del programa HIVACAT.

El comissari de l’exposició, Miquel Bardagil l’ha concebuda com la culminació d’un procés iniciat  el 2008. La major part dels artistes que participen en el projecte no havien treballat prèviament el tema de la sida d’una manera significativa. El concepte d’exterior, el ‘fora’ del títol, està associat a la idea d’intempèrie. És el  punt de partida d’aquesta exposició per acostar-nos a l’experiència del malalt, és el concepte que estructura l’exposició i el treball del artistes des de diferents disciplines com la instal·lació, la fotografia, el dibuix, la pintura o el vídeo. Cada artista ha disposat d’un pressupost en concepte de producció i honoraris per a realitzar la seva peça, que després cedirà a ArtAids.

A Nivell Zero Fundació Suñol s’hi exposarà Where the clouds are behind me de Biel Campllonch,  imatge de la mostra on es suggereix la possibilitat d’una relació equilibrada entre l’ésser humà i el seu entorn; Lebenswelt de Francesc Abad, una instal·lació la qual ens convida a mirar una casa enrunada com a símbol del cos; el recull dels titulars referents a la sida publicats durant gairebé un any en un diari titulat Línia Vermella d’Ignasi Aballí; el vídeo de Josep Ma Martín El jardiner astrònom on s’exploren les relacions personals a través d’entrevistes; i el treball de les bessones L.A. Raeven davant una persona que ha vist radicalment transformada la seva aparença física.

A La Casa Elizalde es presentarà l’obra de Roger Bernat Vosaltres on es planteja la relació entre experiència, representació i discurs; Tacones para Hombres d’Alicia Framis, una acció sobre la qüestió del gènere; els dibuixos de Javier Peñafiel Víctimes del Diagnòsti i l’obra digital Plasma de Santiago Ortiz qui ha explorat la presència de la sida en diferents àmbits. Al mateix espai també s’hi exposaran les sèries de fotografies Res s’asembla a allò esperat i mentrestant descarreguem la nostra impaciència de Job Ramos on parla de les frustracions i del dolor; La vida podría ser esto (Ara resulta que sóc un heroi) d’Iñaki Álvarez les quals retraten l’heroisme quotidià pel fet de viure amb l’amenaça del VIH; i Lab. 50 de Pep Dardanyà on l’artista narra el seu viatge fins a Kisangani (Congo) per a oferir-hi un exvot.

Els vídeos Carne Viva de Jean-Charles Hue, amb històries de la vida quotidiana a Tijuana (Mèxic), i Visión 3 de Marina Núñez es presentaran a l’Espai Ubú juntament amb dar T, fotografies d’un grup de dones marroquines treballadores del sexe realitzades per Ana Marín.

Completaran la mostra, l’homenatge d’Erich Weiss a Keith Haring Nothing has changed al MACBA; el vídeo sobre el silenci dels afectats per la malaltia La Cita de Cova Macías al CCCB; i la planta com a testimoni del Rte. Sanatorio de los Cocos de Cuba de Núria Güell a Art Santa Mònica. A la Virreina, Jordi Canudas oferirà un espai de participació amb Màcula, una gran taula on es podrà escriure i esborrar.

Paral·lelament, a Casa Àsia es exposarà  ‘More to Love’,  una mostra de vint artistes tailandesos i europeus que ArtAids va presentar l’estiu del 2008 a Bangkok i Chiang Mai (Tailàndia).

Com a activitats complementàries a ‘Mirant des de fora’ ArtAids també organitza els Tallers Educatius a la Casa Elizalde i el Projecte Educatiu al Barri de la Mina.

Després de presentar-se a Barcelona, l’exposició ‘Mirant des de Fora’ es presentarà a  Oviedo (Seu Central del Banco Herrero) del setembre al novembre del 2010, i posteriorment al MuVIM de Valencia del 16 de desembre al 27 de febrer del 2011.

ArtAids va ser fundada l’any 2006 a Holanda per l’escriptor i col·leccionista d’art Han Nefkens, qui viu amb el VIH des del 1987. És una fundació privada l’objectiu de la qual és combatre l’estigma associat al VHI/Sida encarregant peces a reconeguts artistes internacionals que tractin sobre la malaltia i qüestions relacionades. Aquestes obres d’art són utilitzades per augmentar la conscienciació pública i per a millorar l’actitud de la societat vers les persones seropositives. ArtAids també crea i finança projectes destinats a prevenir i combatre la Sida. Des de la seva fundació, ArtAids n’ha realitzat a Holanda, Bèlgica, França, Suïssa,Tailàndia. Durant, el 2010 ArtAids estarà present a Dak’Art i a Shangai 2010. ‘Mirant des de fora’ és el primer projecte que ArtAids realitza a Barcelona on s’hi va instal·lar a finals de 2008. La fundació també te diferents organitzacions a Holanda i Tailàndia.